Bemutatkozik a Steam Workshop!

[ratings]

head1

Kedves Sofőrök!

Amint azt bizonyára tudjátok, a játék (Jelenlegi béta fázisú! Béta verzióra frissítésről a Multiplayer oldal alján, kékkel jelölt részen olvashatsz, természetesen jelen esetben a “Public Beta” verziót kell kiválasztani! ) legújabb verziójában, az 1.23-ban több újítás is bekerül a játékba. A korábbi cikkben már ismertetett Kerék testre szabhatóság mellett az egyik új és szerintünk roppant hasznos újítás a Steam Workshop bevezetése. Ebben a bejegyzésben ezzel fogunk foglalkozni Felhasználói oldalról nézve.

Eddig, ha a játékos modokkal szerette volna bővíteni a játékot, kénytelen volt keresgélni az interneten, illetve ezen belül 2-3-4-5 féle “modding” oldalon kellett kutakodni, hogy rátaláljon 1-1 érdekes modra. Gyakran 1-1 mod több ilyen oldalon is megtalálható, de bizonyos modok csak 1-1 helyen voltak elérhetőek, ezért kénytelenek voltunk több oldalt is átböngészni, hogy megtaláljuk azt, amit keresünk.

A Steam Workshop segítségével ez megváltozik! A Steam Workshop segítségével az összes (Steam Workshopba feltöltött) modot egy helyen, egy felületen megtalálhatjuk majd és a modok letöltése és telepítése is lényegesen egyszerűbb lesz, mint korábban.

A Steam Workshopot 2 módon érhetjük el:

  • Steam kliensben, játékon kívül
  • Játékon belül “Steam Layer”-en keresztül

Melyiknek mi az előnye?

A Steam kliensben való keresgélés előnye, hogy bármikor, amikor kedvünk tartja tudunk nézelődni, keresgélni és telepíteni is a játékba. Játékon belüli verzió előnye pedig az, ha épp játékban vagyunk és akkor jut eszünkbe, hogy kellene valamilyen mod a játékhoz, akkor a játékból kilépés nélkül is tudunk keresgélni és telepíteni is.

Mindkét verzióra készítettem példa képeket.

1

 

A Steam műhely (Workshop) kezdő felülete az ETS2 játékkal kapcsolatban. A felület bal felső részén nagy képpel kiemelve jelenik meg néhány a legnépszerűbb modok közül. Jobb oldalon lehetőség van a találatokat szűrni különféle szempontok alapján.

Az oldal tetején a Böngészés – Elemek lehetőséget választva az alábbi kép fogad minket:

2

Itt láthatjuk felsorolva – alapértelmezésben a Legnépszerűbb modokat – gyors áttekintési lehetőséggel. A modok mini adatlapján láthatjuk a nevét, a készítő nevét illetve az eddigi értékeléseket.
Jobb oldalon a szűrési lehetőségek közé új lehetőségek kerülnek be, lehetőségünk van megnézni a Barátaink által kedvelt modokat, vagy akár az általuk készítetteket, illetve az általunk követett készítők munkáit is megtekinthetjük egy felületen. Ez roppant hasznos, ha van olyan modder, akinek a munkáit szeretjük és szeretnénk egy helyen áttekinteni az összeset, így egyből látva, ha újabb modot tesz elérhetővé.

Ha valamelyik modról többet szeretnénk megtudni, vagy érdekesnek találjuk a kis adatlap alapján, akkor rákattinthatunk a nevére, így a teljes adatlapjára jutunk:

3

A teljes adatlapon már részletesebben láthatunk a moddal kapcsolatos képeket, a mod méretét, változások jegyzékét tekinthetjük meg, láthatjuk a készítő kis adatlapját, illetve a mod statiszikáit, értékelését, részletes leírását. Lehetőségünk van értékelni, kedvenchez vagy gyűjteményhez adni, megosztani vagy jelenteni kifogásolhatóként.

Amennyiben a mod elnyeri tetszésünk és szeretnénk a játékba tenni, nem kell mást tennünk, mint a Zöld “Feliratkozás” gombra kattintani és már tölti is le a Steam és telepíti a játékba.

4

Én egy másik modot választottam ki, hogy meg tudjam mutatni az eredményt játékon belül is. Ez a mod a “Real Brands Trailer Pack” nevet viseli és valós cégek trélereit rakja a játékba.

5

Miután rákattintottam a Feliratkozás gombra, az át is váltódik “Feliratkozva” feliratúra, egy kis értesítést kapok arról, hogy esetlegesen újra kell indítani a játékot az új mod használatához, illetve a Steam alsó részén láthatóvá válik a letöltés panel, tehát láthatóan elkezdte letölteni a modot a Steam.

Ezután elindítva a játékot a Profil választó képernyőn már figyelmeztet is a Modkezelő, hogy új modokat érzékelt.

ets2_00146

Miután rákattintunk, megnyílik a modkezelő, benne a lista elején az újonnan telepített moddal:

ets2_00147

A Modot bekapcsolni a korábbi módszer alapján tudjuk, vagyis Baloldalt rákattintunk egérrel, majd középen a jobbra mutató nyílra kattintva rakjuk be az aktív modok közé.

ets2_00148

ets2_00149

Ugyan itt a modkezelőben jobboldalt felül megjelent egy új gomb “Steam Workshop” felirattal. Ugyan ez a kis logo látható az előzőleg, szintén Steam Workshop-ból telepített mod képének jobb alsó sarkában is, ezzel egyértelműen láthatjuk, hogy melyik mod lett onnan és melyik külső oldalakról letöltve.

Miután rákattintunk a fenti kék gombra megnyílik egy Steam Layeres ablakban a Workshop oldal. Ott a korábban már ismertetett módon lehet böngészni és a kívánt mod oldalán a “feliratkozás”-ra kattintani.

ets2_00157

Második példa modként a “Bigbus Traffic pack v- 1 nevű modot választottam, ez a játékba a forgalomba rak be különféle turista buszokat. Fontos, hogy ez NEM VEZETHETŐ jármű! Csak a forgalomba kerül be!

Miután mindkét modot aktiváltam, beléptem a profilomba, betöltöttem a játékot és ellenőriztem, hogy működnek-e, vagyis bekerült-e a játék forgalomba újfajta turista busz illetve kamionok pótkocsiján ismert márkák feliratait, képeit láthatjuk-e.

Az eredmény:

ets2_00158 ets2_00159 ets2_00160

ets2_00161

Tehát a modok megfelelően működtek. A keresgélés, telepítés pofonegyszerű lett.

Remélem, hogy nektek is hasznos újítás lesz az új Steam Workshop és senkinek se fog gondot okozni a modok telepítése, sőt talán még olyanok is fognak modokat használni, akiknek korábban ez túl bonyolult volt, vagy túl bonyolultnak tűnt.